14 Μαΐου 2011

Τι είναι οι βολβοί

Ένα βολβώδες λουλούδι είναι στην πραγματικότητα ένα υπόγειο εργοτάξιο και ένα εργοστάσιο άνθησης. Μέσα σε ένα βολβό υπάρχει σχεδόν οτιδήποτε χρειάζεται ένα φυτό για να βλαστήσει αλλά και για να ανθίσει την κατάλληλη περίοδο. Σχίστε ένα βολβό στη μέση και θα το δείτε αυτό καθαρά.

Στην βασική κεντρικό τμήμα του βολβού υπάρχουν τα φύλλα που περικλείουν ένα μικρό μπουμπούκι. (Σε μερικά είδη, αυτό το μπουμπούκι έχει ήδη την εμφάνιση λουλουδιού αν και είναι ακόμα μπουμπούκι!) Περιμετρικά του μπουμπουκιού υπάρχει μια λευκή σαρκώδης ουσία που ονομάζεται λέπια. Στους πραγματικούς βολβούς αυτά τα λέπια είναι που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο βολβός για να ανθίσει και να βλαστήσει. Μετά από τα λέπια και τα ανθικά στελέχη αυτό που στηρίζει τον βολβό είναι η βάση του που είναι μια συμπαγής πλάκα. αυτή η πλάκα βρίσκεται στο κάτω μέρος του βολβού και στηρίζει επίσης και τις ρίζες του φυτού. Το εσωτερικό περίβλημα κάθε βολβού σκεπάζεται επίσης από λεπτό σαν χαρτί εξωτερικό περίβλημα που λέγεται χιτώνας.


Το μόνο που χρειάζεται αυτός ο αξιοσημείωτος οργανισμός από τους ανθρώπους είναι να τοποθετηθεί στο έδαφος την κατάλληλη περίοδο του χρόνου, να ποτισθεί αρκετά, και μετά να αφεθεί μόνος του. Ο βολβός θα κάνει όλα τα υπόλοιπα!

Βασιλικός-Ώκυμο το βασιλικό-Ocymum Basilicum

Περιγραφή: Φυτό ποώδες μονοετές καλλωπιστικό, πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα με φύλλα ελλειπτικά και ωοειδή και άνθη άσπρα που σχηματίζουν στάχεις στις κορφές των βλαστών. Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες με διαφορές στο μέγεθος και στο χρώμα του φυλλώματος. Το φυτό το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σαν καλλιεργούμενο στους κήπους και στις γλάστρες των σπιτιών για την καλλωπιστική του αξία. Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι ανάλογα με την εποχή σποράς. Ο βασιλικός κατάγεται από την Ινδία όπου ήταν ιερό φυτό αφιερωμένο στον Κρίσνα και τον Βισνού. Ωστόσο από την αρχαιότητα μεταφέρθηκε στην Ευρώπη όπου έγινε πολύ δημοφιλής στην λεκάνη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, όταν από την εκστρατεία του στις Ινδίες μεταξύ των άλλων έφερε και το του βασιλέως φυτό. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν εκτιμούσαν το φυτό καθώς πίστευαν ότι οι σκορπιοί προτιμούσαν να φωλιάζουν κάτω από τις γλάστρες του και ότι η έντονη μυρωδιά του ήταν είδος κατάρας. Τον θεωρούσαν  λοιπόν σημάδι θανάτου. Αντίθετα οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό. Οι Αιγύπτιοι τον χρησιμοποιούσαν μαζί με άλλα φυτά στις ταριχεύσεις και οι Γαλάτες το χρησιμοποιούσαν σε τελετές εξαγνισμού μαζί με νερό πηγής. Πιθανόν από εκεί να κρατάει τις ρίζες του και το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού με τον βασιλικό. Οι νεοέλληνες αντίθετα με τους προγόνους τους εκτιμούν το φυτό και πιστεύουν ότι απωθεί τα κουνούπια. Το χρησιμοποιούν μάλιστα πολύ στην μαγειρική. Ο βασιλικός χρησιμοποιείται στην κηπουρική, την αρωματοποιία, την μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική: το ρόφημα καταπραΰνει τους σπασμούς της κοιλιάς, τη νεύρωση στομάχου, τις ημικρανίες και βοηθά στη μνήμη. Τα φύλλα του φυτού βοηθούν στη δυσκοιλιότητα όταν φαγωθούν τρυφερά.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος
αφέψημα: βράζουμε κλαδάκια και φύλλα βασιλικού και πίνουμε το αφέψημα χλιαρό.

Τρόπος παρασκευής σαλάτας
Παίρνουμε τρυφερά κλαδάκια φρέσκου βασιλικού τα κάνουμε σαλάτα με λάδι και τα τρώμε.

Εξωτερική: Γνωστό αντισηπτικό. Το βάφτισμα των φύλλων μέσα στο νερό για αρκετή ώρα έχει σαν αποτέλεσμα να μη μουχλιάζει το νερό αυτό. Γι' αυτό και ο βασιλικός χρησιμοποιείται από την Εκκλησία για τον αγιασμό του νερού.

Ωφέλημα έντομα στο βιολογικό περιβόλι

Κοκκινέλες (Πασχαλίτσες ή παπαδίτσες)-Lady Bugs



Περιγραφή: Είναι ημισφαιρικές και πιο συνηθισμένα είδη είναι κόκκινα, ή κίτρινα με μαύρες κηλίδες. Όταν είναι τέλεια έντομα, σε αυτό το στάδιο μπορούν να τραφούν και με νέκταρ αν υπάρχει έλλειψη τροφής.
Τρώνε: θρύπες, τζιτζίκια, αφίδες, έντομα σκουλήκια φύλλων, σκουλήκια φρούτων, λευκές μύγες. Μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 60 αφίδες την ημέρα.

13 Μαΐου 2011

Πώς να καλλιεργήσετε ντάλιες.



Πού θα φυτέψετε τους κονδύλους της ντάλιας


Οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε τύπο χώματος. Ωστόσο, για να έχετε καλαίσθητα φυτά και λουλούδια, πρέπει να είστε εκλεκτικοί ως προς το μέρος που θα τις φυτέψετε. Οι ρίζες της ντάλιας χρειάζονται μια ηλιόλουστη τοποθεσία για ν' απλωθούν. Θα πρέπει να δέχονται τουλάχιστο μισή μέρα ηλιακό φως, κι αν δέχονται περισσότερο ακόμα καλύτερα.


Διαλέξτε μια θέση για τις ντάλιες στον κήπο σας ηλιόλουστη, μακριά από δέντρα, και αν είναι δυνατό προστατευμένη από ανέμους. Οι κόνδυλοι της ντάλιας τρέφονται επιφανειακά, δηλαδή οι ρίζες της δεν απλώνονται σε βάθος. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά λυγίζουν εύκολα από τους ανέμους και η υποστήριξή τους είναι αναγκαία όπως θα δούμε παρακάτω.


Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται εξέταση είναι η κατάσταση του εδάφους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα καλό χώμα κήπου είναι αρκετό. Αλλά η καλή αποστράγγιση του εδάφους είναι ζωτική για τις ντάλιες. Αν το έδαφος κρατάει επιφανειακά νερό για αρκετές ώρες μετά από κάποια βροχή, το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται να ανακατευτεί με οργανικές ουσίες. Τύρφη, χούμος, άμμος ή καλοχωνεμένη κοπριά μπορούν να βοηθήσουν. Ένα μείγμα από όλα αυτά τα υλικά είναι ότι καλύτερο σε συνδυασμό με το πλούσιο χώμα του κήπου.


Πώς θα προετοιμάσετε το έδαφος του κήπου για τις ντάλιες


Αν είναι εύκολο, διαλέξτε την περιοχή που θα φυτέψετε ντάλιες από το φθινόπωρο. Σκάψτε το μέρος και εμπλουτίστε το με το οργανικό μείγμα. Κατά την διάρκεια του χειμώνα φροντίστε να διατηρείτε το μέρος καθαρό από αγριόχορτα. Αυτό θα κάνει πιο εύκολο το φύτεμα των κονδύλων την άνοιξη. Όταν λοιπόν έρθει η άνοιξη η περιοχή θα χρειαστεί ένα επιπλέον σκάψιμο ή σκάλισμα σε βάθος τουλάχιστο 20 εκατοστών.


Αν θελήσετε να ενισχύσετε το χώμα με κάποιο λίπασμα φροντίστε αυτό να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο. Για παράδειγμα ένα λίπασμα 5-20-20 είναι επιθυμητό σε μια αναλογία 2 κιλά σε 100 τετραγωνικά μέτρα. Πρόσθετη λίπανση δεν χρειάζεται, ωστόσο μπορείτε να ενισχύσετε τις ντάλιες σας με υδρολίπανση στο μεσοδιάστημα της ανάπτυξής τους.


Πώς θα επιλέξετε τους κονδύλους


Αν έχετε παλιούς κονδύλους ντάλιας θα πρέπει να τους διατηρείτε σωστά για μελλοντική χρήση. Τοποθετήστε τους σε ένα δωμάτιο με μέτρια θερμοκρασία (γύρω στους 10 οC ), σκοτεινό και υγρό. Ένα υπόγειο θα ήταν ιδανικό. Ελέγχετέ τους συχνά μέχρι την περίοδο που θα τους ξαναχρησιμοποιήσετε. Αν αγοράσετε νέους κονδύλους, φροντίστε να μην είναι ζαρωμένοι ή πολύ μαλακοί στην αφή. Σε κάθε περίπτωση προσέξτε όταν κρατάτε τους κονδύλους πριν το φύτεμα ώστε να μην κάνετε ζημιά στα "μάτια" τους. Θυμηθείτε ότι από εκεί θα ξεκινήσουν τα νέα σας φυτά.


Πότε θα φυτέψετε τους κονδύλους της ντάλιας


Οι κόνδυλοι της ντάλιας σε αντίθεση με άλλους βολβούς, όπως π.χ. οι τουλίπες, πρέπει να φυτεύονται σε ζεστό χώμα. Ένας εμπειρικός κανόνας είναι να φυτεύετε τις ντάλιες την περίοδο που μπορούν να φυτευτούν και τα λαχανικά που έχουν κονδύλους όπως τα καρώτα. Με άλλα λόγια η άνοιξη είναι η καλύτερη περίοδος αφού οι μέρες είναι μεγαλύτερες και θερμότερες.


Σχεδιάζοντας ένα κήπο με ντάλιες


Τώρα, αφού έχετε προετοιμάσει το έδαφος όπου θα φυτευτούν οι ντάλιες σας και έχετε τους βολβούς στα χέρια σας, είναι η στιγμή  να σχεδιάσετε την εμφάνιση του κήπου σας. Επειδή κάποιες ποικιλίες ψηλώνουν πολύ περισσότερο από άλλες, διαλέξτε το τμήμα όπου θέλετε ψηλά φυτά και που θέλετε τα κοντύτερα περίπου. Επίσης, αν σας ενδιαφέρει η χρωματική εντύπωση και ομοιομορφία τότε πρέπει να εξετάσετε ατές τις λεπτομέρειες πριν το φύτεμα. Συνήθως οι κόνδυλοι ντάλιας στο εμπόριο κυκλοφορούν συσκευασμένοι με οδηγίες σχετικές με το χρώμα και το ύψος που έχει κάθε ποικιλία. Χρησιμοποιείστε αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσετε πιο σωστά τον κήπο σας.


Στον σχεδιασμό του κήπου πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τον αριθμό των ποικιλιών που σκοπεύετε να φυτέψετε. Ο μέσος όρος απόστασης μεταξύ των φυτών πρέπει να είναι από 40 μέχρι 60 εκατοστά, ειδικά να πρόκειται για ποικιλίες με μεγάλα λουλούδια. Οι χαμηλότερες ποικιλίες μπορούν να φυτευτούν κοντύτερα μεταξύ τους αλλά θυμηθείτε, όταν πιθανόν θελήσετε να ξεθάψετε τους κονδύλους το φθινόπωρο, σίγουρα δεν θα θέλετε να τους βρείτε μπλεγμένους με τους "γείτονές" τους.


Φυτέψτε σε σειρές που έχουν απόσταση ένα με ενάμιση μέτρο μεταξύ τους ανάλογα με το μέγεθος του φυτού. Αν φυτέψετε σε πυκνότερες σειρές, τα φυτά θα αναπτυχθούν πολύ σε ύψος καθώς θα ψάχνουν για φως και δύσκολα θα τα περιποιείστε καθώς δεν θα περνάτε εύκολα ανάμεσα στις σειρές. Η πυκνή φύτευση επίσης περιορίζει την ομαλή κυκλοφορία του αέρα στα χαμηλότερα φύλλα και μπορεί να προκαλέσει σαπίλες.

Οδηγίες για τη φύτευση κονδύλων ντάλιας

Οι τρύπες που θα σκάψετε πρέπει να έχουν βάθος 12 με 15 εκατοστά. Αν σχεδιάζετε να υποστηρίξετε τα φυτά ,ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε, και όχι αργότερα όταν θα υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψετε τον κόνδυλο διαπερνόντας τον με τον πάσαλο. Καρφώστε έναν ανθεκτικό πάσαλο, ύψους 1,20 με 1,50 εκατοστά, στο έδαφος δίπλα στις τρύπες που θα φυτέψετε τους κονδύλους. Αφού τοποθετήσετε τον πάσαλο, βάλτε τον κόνδυλο στην τρύπα και απλώστε τον καλά με τα "μάτια" προς τα επάνω. Αν ο κόνδυλος έχει κοτσάνι 2-3 εκατοστά μακρύ, προσέξτε να μην το σπάσετε κατά την διάρκεια του φυτέματος και αχρηστέψετε τα "μάτια". Ωστόσο αν αυτό τελικά συμβεί, που συμβαίνει συχνά, τότε μην απελπίζεστε γιατί υπάρχουν βοηθητικά μάτια στην βάση του σπασμένου κοτσανιού τα οποία θα βλαστήσουν. Απλώς θα χάσετε μια επιπλέον βλάστηση στο νέο σας φυτό. Μην προσθέσετε λίπασμα στην τρύπα γιατί θα βλάψετε το τρυφερό ριζικό σύστημα. Όταν τελειώσετε μπορείτε να κρεμάσετε καρτελάκια σε κάθε πάσαλο με πληροφορίες, για να ξέρετε ποια ποικιλία έχετε φυτέψει στο συγκεκριμένο σημείο.


Πώς να ποτίζετε τις ντάλιες


Δεν είναι απαραίτητο να ποτίζετε κατά την περίοδο του φυτέματος, εκτός αν δεν βρέξει καθόλου την άνοιξη. Οι κόνδυλοι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται με τη ζέστη και την υγρασία του εδάφους. Είναι ζωτικό να σχηματίσουν ένα ριζικό σύστημα νωρίς για να εξελιχθούν σε δυνατά και υγιή φυτά. Το πότισμα στην περίοδο του φυτέματος μπορεί να προξενήσει σαπίσματα και να σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί αυτή η εκλεκτή ποικιλία ντάλιας που έχετε δεν αναπτύσσεται. Αν προσπαθήσετε να εντοπίσετε το πρόβλημα μπορεί να μην βρείτε κόνδυλο ή να βρείτε μια άμορφη σαπισμένη μάζα. Καθόλου καλό θέαμα!


Καθώς τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται μπορείτε να ξεκινήσετε τα ποτίσματα κάθε λίγες μέρες. Το πότισμα θα είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιοχές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ποτίστε τις ντάλιες στη ρίζα χρησιμοποιώντας λάστιχο. Το βαθύ πότισμα είναι καλύτερο από το πότισμα με ψεκασμό. Στην πραγματικότητα έτσι προλαβαίνετε τις ασθένειες και εξοικονομείτε νερό. Ποτίζοντας με το λάστιχο στη ρίζα το φυτό παίρνει νερό ακριβώς εκεί που χρειάζεται.


Πώς θα αντιμετωπίσετε τους εχθρούς της ντάλιας


Μόλις οι νέοι βλαστοί ξεφυτρώσουν από το έδαφος, τα σαλιγκάρια θα τους ανακαλύψουν αμέσως. Απλώστε δολώματα για σαλιγκάρια σε όλη την περιοχή, διαφορετικά αυτοί οι γλοιώδεις πεινάλες θα κάνουν με τις ντάλιες ένα πλούσιο γεύμα! Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτά τα πεινασμένα πλάσματα, αλλά το σκόρπισμα αυτών των ειδικών σφαιριδίων είναι ο πιο πρακτικός και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.


Πώς φροντίζουμε τις ντάλιες στην ανάπτυξη τους


Αφού τελειώσει το στάδιο του φυτέματος, θα πρέπει να φροντίσετε τα φυτά σας για να σας δώσουν όμορφα και εντυπωσιακά λουλούδια.


Καθαρίστε την περιοχή από τα αγριόχορτα, τουλάχιστον όσο αντέχει η μέση σας στο σκύψιμο. Αφαιρέστε επίσης κάθε σπασμένο ή κατεστραμμένο φύλλο και κλαδί. Η καλή κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη στα φυτά, ειδικά στα χαμηλά φύλλα κοντά στο έδαφος για να μην προκαλούνται σαπίσματα. Όταν τα φυτά σας ψηλώσουν πάνω από πενήντα εκατοστά μπορείτε να αφαιρέσετε τα χαμηλότερα φύλλα για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αέρα.


Πώς θα δέσετε τις ντάλιες στους πασσάλους


Όταν τα φυτά φθάσουν στα 30 με 40 εκατοστά ύψος, είναι σίγουρο ότι χρειάζονται δέσιμο στους πασσάλους. Ένας δυνατός άνεμος μπορεί να ξαπλώσει τα φυτά σας ή ακόμα χειρότερα να σπάσει το βλαστό από τον κόνδυλο. Και τότε φυσικά θα στεναχωρηθείτε! Γι' αυτό θα πρέπει να δένετε τα φυτά στους πασσάλους κάθε πενήντα εκατοστά. Έτσι τα φυτά σας θα αναπτύσσονται ομοιόμορφα και θα σας χαρίζουν τα υπέροχα λουλούδια τους.

12 Μαΐου 2011

Ρόλος του Καλίου στα φυτά

Ρόλος του Καλίου στα φυτά

potassium.gifΤο Κάλιο (Κ) και στα αγγλικά Potassium είναι ένα ευκίνητο στοιχείο. Όταν υπάρχει έλλειψη τότε συνήθως εμφανίζεται περιφερειακή χλώρωση και νέκρωση των φύλλων. Στην τομάτα συχνά εμφανίζεται ένας πράσινος δακτύλιος στην περιοχή του ποδίσκου. Ο ρόλος του Καλίου είναι πολύ σημαντικός.
Συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στον μεταβολισμό του Αζώτου. Ρυθμίζει το άνοιγμα και το potassium_defic.jpgκλείσιμο των στοματίων. Προωθεί την αύξηση των μεριστωματικών ιστών  και έχει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του καρπού και βοηθά το φυτό να αντέχει στις ασθένειες. Ελλείψεις Καλίου παρατηρούνται συνήθως αμμώδη και οργανικά εδάφη και αυτό γιατί ο Ιλλίτης και ο Βερμικουλίτης έχουν υψηλή ικανότητα δέσμευσης των ιόντων Καλίου. Το Κάλιο ανταγωνίζεται το Ca και το Mg.

25 Απριλίου 2011

Εθνική Νομοθεσία που διέπει τον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας

1. Διυπουργική απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας υπ' αρίθμ. 332.221 ΦΕΚ 10Β' 11-01-2001 "Περί καθορισμού συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Καν. 2092/91".
2. Διυπουργική απόφαση υπ' αρίθμ. 381 Β' /06-04-2001 "Για την τροποποίηση σημείων των ανωτέρω διυπουργικής".
3. Διυπουργική απόφαση υπ' αρίθμ. 351.178/6-04-2001, ΦΕΚ 381Β΄ "Για την τροποποίηση σημείων της ανωτέρω διυπουργικής (332.221/11-01-2001)".
4. Διυπουργική απόφαση υπ' αρίθμ. 388.038/6-08-2001, ΦΕΚ 1034Β΄ "Για την τροποποίηση σημείων της ανωτέρω διυπουργικής (332.221/11-01-2001)".
5. Οι υπ' αρίθμ. 240901, 240902, 240903 Αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, ΦΕΚ 278 Β΄ / 7-03-2002 "Για την έγκριση των Ιδιωτικών Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης ΔΗΩ, ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ε.Π.Ε. ".
Ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει τον τομέα της Βιολογικής Γεωργίας
Αναζήτηση Κανονισμού στην:
Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (http://europa.eu.int/eur-lex/el/oj/index.html)
1. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 2092/91 της 24ης Ιουνίου 1991 (L198,22.7.1991) "για τον Βιολογικό τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής."
2. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 94/92 της 14ης Ιανουαρίου 1992 (L11,17.1.1992) περί του καθεστώτος εισαγωγής βιολογικών προϊόντων από τρίτες χώρες.
3. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1535/92 της 15ης Ιουνίου 1992 (L11,17.1.1992) για την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι και ΙΙΙ του Καν.2092/91.
4. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 2083/92 της 14ης Ιουλίου 1992 (L208,24.7.92) για την τροποποίηση του Καν.2092/91 ως προς τις εισαγωγές από τρίτες χώρες.
5. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 3457/92 της 30ης Νοεμβρίου 1992 (L350,1.12.1992) για την θέσπιση λεπτομερών κανόνων του πιστοποιητικού εισαγωγής από τρίτες χώρες.
6. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 3713/92 της Επιτροπής της 22ας Δεκεμβρίου 1992 (L378,23.12.1992) για την παράταση της ημερομηνίας εφαρμογής του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91.
7. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 207/93 της 29ης Ιανουαρίου 1993 (L25,2.2.1993) για τον καθορισμό του περιεχομένου του παραρτήματος VI του Καν.2092/91.
8. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1593/93 της 25ης Ιουνίου 1993 (L239,24.9.1993) για την τροποποίηση του Καν.3713/92.
9. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 2608/93 της 23ης Σεπτεμβρίου 1993 (L239,24.9.93) για την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι, ΙΙ & ΙΙΙ του Καν.2092/91.
10. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 468/94 της 2ας Μαρτίου 1994 (L59,3.3.94) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI του Καν.2092/91.
11. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 688/94 της 28ης Μαρτίου 1994 (L84,23.9.1994) για την παράταση της ημερομηνίας ισχύος του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91.
12. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 1468/94 της 20ης Ιουνίου 1994 (L159,28.6.1994) για την παράταση ισχύος της παρέκκλισης του άρθρου 5.5 του Καν.2092/91.
13. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 2381/94 της 30ης Σεπτεμβρίου 1994 (L255,1.10.1994) για την τροποποίηση του μέρους Α του παραρτήματος ΙΙ του Καν.2092/91.
14. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 2580/94 της 24ης Οκτωβρίου 1994 (L237.25.10.1994) για την τροποποίηση του Καν.3713/92 αναβολή της ημερομηνίας εφαρμογής του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91.
15. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 529/95 της 9ης Μαρτίου 1995 (L54,10.3.1995) για την παράταση της προθεσμίας εφαρμογής του άρθρου 11.1 του Καν.2092/91 όσον αφορά τις εισαγωγές από ορισμένες τρίτες χώρες.
16. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1201/95 της 29ης Μαϊου 1995 (L119,30.5.95) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI-Γ του Καν.2092/91.
17. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 1202/95 της 29ης Μαϊου 1995 (L119,30.5.1995) για την τροποποίηση των παραρτημάτων Ι & ΙΙΙ του Καν.2092/91.
18. Καν. (ΕΟΚ) του Συμβουλίου 1935/95 της 22ας Ιουνίου 1995 (L186,5.8.1995) για την τροποποίηση του Καν.2092/91.
19. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 418/96 της 26ης Μαρτίου 1996 (L59,8.3.1996) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI του Καν.2092/91.
20. Καν. (ΕΟΚ) της Επιτροπής 522/96 της 26ης Μαρτίου 1996 (L77,27.3.1996) για την τροποποίηση του Καν.94/92 και του Καν.529/95 σχετικά με τις εισαγωγές προϊόντων Βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες.
21. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 314/97 της 20ης Φεβρουαρίου 1997 (L51,21.2.1997) για την τροποποίηση του Καν.94/92.
22. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 345/97 της 26ης Φεβρουαρίου 1997 (L58,27.2.1997) για την τροποποίηση του άρθρου 3 του Καν.207/93.
23. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 1488/97 της 29ης Ιουλίου 1997 (L202,30.7.1997) για την τροποποίηση του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91-τροποποίηση των παραρτημάτων ΙΙΑ, ΙΙΒ &VI του Καν.2092/91.
24. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 1367/98 της 29ης Ιουνίου 1998 (L185,30.6.1998) για την τροποποίηση του Καν.94/92 περί του καθεστώτος εισαγωγών προϊόντων Βιολογικής γεωργίας από τρίτες χώρες.
25. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 1900/98 της 4ης Σεπτεμβρίου 1998 (L247,5.9.98) για την τροποποίηση του παραρτήματος Ι του Καν.2092/91 για την ρύθμιση του υποστρώματος μανιταροκαλλιέργειας Βιολογικής παραγωγής.
26. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 330/99 της 12ης Φεβρουαρίου 1999 (L40,13.2.99) για την τροποποίηση του παραρτήματος VI-Γ του Καν.2092/91.
27. Καν. (ΕΚ) του Συμβουλίου 1804/99 της 19ης Ιουλίου 1999 (L222, 24.8.99) για την συμπλήρωση για τα κτηνοτροφικά προϊόντα του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91 για τον Βιολογικό τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής.
28. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής 331/2000 της 17ης Δεκεμβρίου 1999 (L48/1,19.2.2000) για την τροποποίηση του παραρτήματος V του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91 του Συμβουλίου για τον Βιολογικό τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής.
29. Καν. (ΕΚ) 548/2000 της 15.3.2000 (L67) της Επιτροπής για την τροποποίηση του Καν. 94/92 περί του καθεστώτος εισαγωγών από τρίτες χώρες.
30. Καν. (ΕΚ) 1073/2000 της 19.5.2000 (L119) της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ Α-Β του Καν. 2092/91.
31. Καν. (ΕΚ) της Επιτροπής για την τροποποίηση του παραρτήματος VI-Γ του Καν. 207/93 (Πρόκειται να δημοσιευθεί προσεχώς) (L161, 1-7-2000 Καν. 1437/2000).
32. Καν. 1616/2000 (L185, 25.07.2000) για την τροποποίηση του Καν. 94/92.
33. Καν. 2020/2000 (L249/39, 26.09.2000), για την τροποποίηση του Καν. 207/93.
34. Καν. 1566 της 18ης Ιουλίου για την τροποποίηση του Καν. 94/92 (L 180/17, 19.7.2000).
35. Καν. 2426/2000 της 31ης Οκτωβρίου 2000 (L 279/19, 1.11.2000).
36. Καν. 349/2001 της 21ης Φεβρουαρίου 2001 (L 52, 22.02.2001), για την τροποποίηση του Καν. 94/92.
37. Καν. 436/2001 της 2ης Μαρτίου 2001 (L 63, 03.03.2001).
38. Καν. 1788/2001 της 7ης Σεπτεμβρίου 2001, για τη θέσπιση των λεπτομερειών εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν το πιστοποιητικό ελέγχου για εισαγωγές από τρίτες χώρες σύμφωνα με το άρθρο 11 του Καν.(ΕΟΚ) 2092/91
39. Καν. 2491/2001 της 19ης Δεκεμβρίου 2001 ''για την τροποποίηση του Καν.2092/91, περί ελάχιστων απαιτήσεων και μέτρων ασφαλείας στο πλαίσιο του καθεστώτος ελέγχου των άρθρων 8 και 9 ''.
40. Καν. 2589/2001 της 27ης Δεκεμβρίου 2001 '' για την τροποποίηση του Καν. 94/92 περί θεσπίσεως λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος εισαγωγής από τρίτες χώρες που προβλέπεται στον Καν. 2092/91 ''.
41. Καν. 473/2002 της 15ης Μαρτίου 2002 '' για την τροποποίηση των παραρτημάτων I, II και VI του Καν. 2092/91 του Συμβουλίου περί του βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων και των σχετικών ενδείξεων στα γεωργικά προϊόντα και στα είδη διατροφής, καθώς και για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων όσον αφορά τη διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με τη χρήση ενώσεων χαλκού ''.
42. Καν. 1113/2002 της 26ης Ιουνίου 2002 1788/2001 '' περί θεσπίσεως λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος εισαγωγής από τρίτες χώρες που προβλέπεται στο άρθρο 11 του Καν. 2092/91 ''.
43. Καν. 1162/2002 της 28ης Ιουνίου 2002 '' για την τροποποίηση του Κανονισμού 94/92 περί θεσπίσεως λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του καθεστώτος εισαγωγής από τρίτες χώρες που προβλέπεται στον Καν. 2092/91 '' (Περί των εισαγωγών από τη Ν. Ζηλανδία).
44. Καν. 1918/2002 της 25ης Οκτωβρίου '' για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1788/2001 για τη θέσπιση των λεπτομερειών εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν το πιστοποιητικό ελέγχου για εισαγωγές από τρίτες χώρες σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του Συμβουλίου '

Η βιολογική γεωργία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αγρότες έχουν κάνει δυναμική στροφή στη βιολογική γεωργία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η «καθαρή» από φυτοφάρμακα γεωργία, κερδίζει γρήγορα έδαφος σε όλη την παγκόσμια κοινότητα.
Ένας σημαντικός παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην αυξημένη ζήτηση των βιολογικών προϊόντων, είναι τα διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια και έχουν κάνει τους καταναλωτές να θέλουν να γνωρίζουν πλέον τι τρώνε.
Η έκταση που καταλαμβάνουν οι εν λόγω καλλιέργειες στη χώρα, υπολογίζεται μαζί με τους βοσκότοπους ότι φτάνει περίπου τα 3 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ εκτιμάται ότι στη Βόρεια Ελλάδα οι βιολογικές εκτάσεις, φτάνουν περίπου τα 700,000 στρέμματα.
Σε όλο τον κόσμο καλλιεργούνται βιολογικά 170,000,000 στρέμματα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό στην κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων, κατέχει η ΕΕ με 46%, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει.
Η βιολογική γεωργία στηρίζεται στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων μέσα από φυσικές διαδικασίες που διατηρούν μακροπρόθεσμα την οικολογική ισορροπία, όπως η γονιμότητα του εδάφους.
Η χρήση φυσικών λιπασμάτων, η κατάλληλη επιλογή φυτικού και ζωικού υλικού, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η καταπολέμηση ασθενειών με βιολογικές μεθόδους, αποτελούν ορισμένα από τα στοιχεία εκείνα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

18 Απριλίου 2011

Τυποποίηση και ποιοτικός έλεγχος στα διακινούμενα νωπά οπωροκηπευτικά

Προς ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού ενόψει των εορταστικών ημερών του Πάσχα, έγγραφο του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου του ΥπΑΑΤ αναφέρεται στην τυποποίηση και στον ποιοτικό έλεγχο των διακινούμενων νωπών οπωροκηπευτικών. Όπως αναφέρει το έγγραφο, όταν λέμε τυποποίηση εννοούμε την ταξινόμηση των προϊόντων σε ποιοτικές κατηγορίες (έξτρα - κατ. Ι - κατ. ΙΙ) με βάση κάποια εμπορικά πρότυπα που προβλέπονται από κοινοτικούς κανονισμούς. Τα πρότυπα αυτά περιέχουν κριτήρια όπως ποικιλία, μέγεθος, σχήμα, χρωματισμό, βαθμό ωριμότητας, κατάσταση υγείας, ομοιογένεια, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, μυρωδιά).
Η τυποποίηση έγινε υποχρεωτική στην εγχώρια αγορά με την εφαρμογή του Κανονισμού 2200/1996 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας «για την κοινή οργάνωση των αγορών στον τομέα των οπωροκηπευτικών» το 2002.
Η τυποποίηση έχει πολλά πλεονεκτήματα. Τα κυριότερα είναι:
1. Συνδέει τον καταναλωτή με τον έμπορο και τον παραγωγό, δηλαδή εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος. Αν σε ένα έλεγχο διαπιστωθεί ότι ένα προϊόν περιέχει επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες, όπως υπολείμματα φυτοφαρμάκων, μπορούμε όχι μόνο να καταστρέψουμε την συγκεκριμένη ποσότητα, αλλά να βρούμε και τον παραγωγό και να διαπιστώσουμε αν έχει διαθέσει και άλλες ποσότητες από το ίδιο προϊόν για να τις αποσύρουμε και αυτές και να του επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο. Στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα οι κυρώσεις επιβάλλονται στον έμπορο.
2. Περιφρουρεί την υγεία του καταναλωτή γιατί αποκλείει προϊόντα υποβαθμισμένα ,προσβεβλημένα από ασθένειες και που περιέχουν ξένες ύλες.
3. Βοηθά να διαμορφώνονται οι τιμές με βάση την ποιότητα.
Η ανταπόκριση των νωπών οπωροκηπευτικών προς τα πρότυπα εμπορίας περιλαμβάνει την τήρηση των ελαχίστων ποιοτικών χαρακτηριστικών, την ταξινόμηση σε ποιοτικές κατηγορίες (EXTRA - Ι - ΙΙ), τις ανοχές, τη συσκευασία, την παρουσίαση, τη σήμανση με ετικέτα.

Μέσα συσκευασίας
Τα νωπά οπωροκηπευτικά συσκευάζονται σε μέσα συσκευασίας ανθεκτικά, καθαρά, απαλλαγμένα από οσμές, ξένα σώματα και υγρασία καθώς και από κάθε είδους προσβολή ή μόλυνση, για να φθάνει στον τόπο προορισμού σε ικανοποιητική κατάσταση.
Πρέπει να έχουν τις ίδιες διαστάσεις και χρωματισμό και να φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό του κιβωτίου πρέπει να είναι καινούργια και καθαρά. Οι εφημερίδες απαγορεύονται γιατί με την υγρασία των λαχανικών, το μελάνι της εφημερίδας, το οποίο είναι τοξικό, ξεβάφει και μολύνει τα λαχανικά. Τα επαναχρησιμοποιούμενα μέσα συσκευασίας πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς και να απολυμαίνονται. Οι καλούμενες παραγωγικές κλούβες που χρησιμεύουν να μεταφέρουν τα προϊόντα από το χωράφι στα συσκευαστήρια ή στον αποθηκευτικό χώρο, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την εμπορία των προϊόντων.

Σήμανση:
Συσκευαστής (Αρ. Μητρώου) πχ GR 000356789 Α 01234 809
Προϊόν πχ ΜΗΛΑ
Ποικιλία πχ GRANNY SMITH
Προέλευση πχ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ποιοτική κατηγορία πχ ΚΑΤ Ι
Μέγεθος
Αρ. παρτίδας πχ LOT No 1234

Οι ενδείξεις της σήμανσης αναγράφονται με στοιχεία εμφανή και ευανάγνωστα σε ετικέτα ενσωματωμένη ή σταθερά προσαρτημένη στη συσκευασία.
Τα προϊόντα πωλούνται μέσα από τις συσκευασίες τους αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να παρουσιάζονται αποσυσκευασμένα (χύμα) στο στάδιο της λιανικής πώλησης (λαϊκές αγορές, Σουπερμάρκετ, μανάβικα) με τον όρο ότι ο λιανοπωλητής τοποθετεί στο εμπόρευμα πινακίδα στην οποία αναφέρονται με πολύ ευκρινείς και ευανάγνωστους χαρακτήρες οι προβλεπόμενες από τα πρότυπα ενδείξεις που αφορούν:
Στο είδος: π.χ πορτοκάλια, στην ποικιλία: π.χ Valencia, στην καταγωγή του προϊόντος π.χ Κρήτης, στην ποιοτική κατηγορία π.χ Ι.
Για τα προϊόντα προέλευσης άλλων χωρών θα αναφέρονται ανάλογες ενδείξεις όπως π.χ. είδος: μπανάνες, ποικιλία: CAVENDISH, προέλευση: COSTA RICA, ποιοτική κατηγορία: Ι.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και να ζητά πάντα προϊόντα με σήμανση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύει την υγεία του και το πορτοφόλι του.

Φυτεύω Ντάλιες

Οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε τύπο χώματος. Ωστόσο, για να έχετε καλαίσθητα φυτά και λουλούδια, πρέπει να είστε εκλεκτικοί ως προς το μέρος που θα τις φυτέψετε. Οι ρίζες της ντάλιας χρειάζονται μια ηλιόλουστη τοποθεσία για ν' απλωθούν. Θα πρέπει να δέχονται τουλάχιστο μισή μέρα ηλιακό φως, κι αν δέχονται περισσότερο ακόμα καλύτερα.

Πού θα φυτέψετε τους κονδύλους της ντάλιας

Οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε τύπο χώματος. Ωστόσο, για να έχετε καλαίσθητα φυτά και λουλούδια, πρέπει να είστε εκλεκτικοί ως προς το μέρος που θα τις φυτέψετε. Οι ρίζες της ντάλιας χρειάζονται μια ηλιόλουστη τοποθεσία για ν' απλωθούν. Θα πρέπει να δέχονται τουλάχιστο μισή μέρα ηλιακό φως, κι αν δέχονται περισσότερο ακόμα καλύτερα.

Διαλέξτε μια θέση για τις ντάλιες στον κήπο σας ηλιόλουστη, μακριά από δέντρα, και αν είναι δυνατό προστατευμένη από ανέμους. Οι κόνδυλοι της ντάλιας τρέφονται επιφανειακά, δηλαδή οι ρίζες της δεν απλώνονται σε βάθος. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά λυγίζουν εύκολα από τους ανέμους και η υποστήριξή τους είναι αναγκαία όπως θα δούμε παρακάτω.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται εξέταση είναι η κατάσταση του εδάφους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα καλό χώμα κήπου είναι αρκετό. Αλλά η καλή αποστράγγιση του εδάφους είναι ζωτική για τις ντάλιες. Αν το έδαφος κρατάει επιφανειακά νερό για αρκετές ώρες μετά από κάποια βροχή, το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται να ανακατευτεί με οργανικές ουσίες. Τύρφη, χούμος, άμμος ή καλοχωνεμένη κοπριά μπορούν να βοηθήσουν. Ένα μείγμα από όλα αυτά τα υλικά είναι ότι καλύτερο σε συνδυασμό με το πλούσιο χώμα του κήπου.
 
Πώς να ποτίζετε τις ντάλιες
Δεν είναι απαραίτητο να ποτίζετε κατά την περίοδο του φυτέματος, εκτός αν δεν βρέξει καθόλου την άνοιξη. Οι κόνδυλοι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται με τη ζέστη και την υγρασία του εδάφους. Είναι ζωτικό να σχηματίσουν ένα ριζικό σύστημα νωρίς για να εξελιχθούν σε δυνατά και υγιή φυτά. Το πότισμα στην περίοδο του φυτέματος μπορεί να προξενήσει σαπίσματα και να σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί αυτή η εκλεκτή ποικιλία ντάλιας που έχετε δεν αναπτύσσεται. Αν προσπαθήσετε να εντοπίσετε το πρόβλημα μπορεί να μην βρείτε κόνδυλο ή να βρείτε μια άμορφη σαπισμένη μάζα. Καθόλου καλό θέαμα!
Καθώς τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται μπορείτε να ξεκινήσετε τα ποτίσματα κάθε λίγες μέρες. Το πότισμα θα είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιοχές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ποτίστε τις ντάλιες στη ρίζα χρησιμοποιώντας λάστιχο. Το βαθύ πότισμα είναι καλύτερο από το πότισμα με ψεκασμό. Στην πραγματικότητα έτσι προλαβαίνετε τις ασθένειες και εξοικονομείτε νερό. Ποτίζοντας με το λάστιχο στη ρίζα το φυτό παίρνει νερό ακριβώς εκεί που χρειάζεται.
 

Η Μαύρη Ντάλια

Η ντάλια (Dahlia) είναι γένος ανθοφόρων θαμνοειδών φυτών, ενδημικών του Μεξικού της Κεντρικής Αμερικής και της Κολομβίας. Περιλαμβάνει περίπου τριάντα είδη και ανθίζει κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αποτελεί το εθνικό λουλούδι στο Μεξικό. Οι Αζτέκοι καλλιεργούσαν τις ντάλιες για τροφή, τελετές και διακόσμηση.

Το 1872 ένα κουτί με ρίζες ντάλιας εστάλη από το Μεξικό στην Ολλανδία Από αυτές επέζησε μόνον ένα φυτό, από το οποίο παρήχθησαν κόκκινα λουλούδια με μυτερά πέταλα Dahlia juarezii. Από αυτά προήλθαν τα σημερινά υβρίδια ντάλιας.